Jaki węgiel kupić: luzem czy workowany?

Większość właścicieli domów jednorodzinnych po raz pierwszy uruchamia piece w październiku. Pogoda jest jednak nie przewidywalna, może się więc zdarzyć i tak, że domy trzeba będzie ogrzewać  jeszcze we wrześniu. Letnie miesiące są najlepsze, aby zgromadzić zapas węgla przed nadejściem jesiennych chłodów. W składach węgla o tej porze roku jest po prostu najtaniej. Im bliżej jesieni i zimy, tym ceny węgla bardziej zaczynają rosnąć.

Jaki węgiel kupić: luzem czy w workach?

Bardzo często osoby, które ogrzewają swoje domy kotłami na węgiel wybierają ten, który jest sprzedawany na tony. Oznacza to jednak, że jednorazowo trzeba wydać większą kwotę. Rozwiązaniem dla osób, które w chwili zakupu węgla nie dysponują wolnymi pieniędzmi w domowym budżecie, jest węgiel workowany. Węgiel workowany to dobre rozwiązanie nie tylko dla tych osób, które jednorazowo nie są w stanie wydać dużej sumy pieniędzy na zakup opału na zimę, ale także dla tych, które nie mają możliwości przechowywania go w miejscu osłoniętym przed opadami deszczu. Węgiel workowany jest sprzedawany w workach o wadze 25 kilogramów. To również zaleta, gdy worki można łatwiej przenieść do kotłowni niż wrzucić do niej nawet tylko jedną tonę węgla. W formie workowanej sprzedawane są różne rodzaje węgla: cieszący się bardzo dużą popularnością węgiel orzech, ale też kupowany coraz częściej ekogroszek. Jakość węgla sprzedawanego luzem i tego w workach jest taka sama. Oczywiście, aby mieć pewność, że jest on naprawdę bardzo dobrej jakości, trzeba szukać sprawdzonego składu węgla, jak np. Sztygar: https://www.wegielsztygar.pl/ Ale nieuczciwi sprzedawcy mogą tak samo oszukać nabywców sprzedając im węgiel luzem. Większość z nas tak naprawdę nie wie, jak powinien wyglądać węgiel dobrej jakości.

Jaki węgiel kupić luzem czy workowany

Kupowanie workowanego węgla ma wiele zalet. Co ważne: worki, w które paczkowany jest węgiel są od wewnątrz foliowane, opał nie musi więc trafić do piwnicy, można go przechowywać na zewnątrz nawet w miejscu, w którym nie ma żadnego zadaszenia. Do tego nie straci on nic ze swojej kaloryczności.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz